Ingrid van Essen

Persoonlijke missie

Van jongs af aan ben ik altijd mateloos gefascineerd geweest door menselijke relaties en hoe mensen met elkaar omgaan en communiceren. Mijn persoonlijke missie is om mensen te verbinden en te inspireren zodat zij het beste uit zichzelf én de ander kunnen halen. De essentie zit voor mij in betekenisvolle relaties waarbij we verschillen overbruggen, de angst voor ‘het anders zijn’ overwinnen en nieuwsgierig blijven naar de drijfveren van onszelf én van de ander. En daar zet ik mijn op allerlei manieren voor in.

Ingrid van Essen

Ontwikkeling

Er is geen gebied waarin zoveel goed of fout kan gaan als communicatie. Elkaar verstaan is een kiem van inspiratie – niet begrepen worden een bron van frustratie. Als het lekker loopt, laat het dan zo. Maar waar te beginnen als de problemen zich opstapelen? Dat is het moment om in actie te komen. Vaak blijkt het grootste obstakel te schuilen in de eigen ideeën, overtuigingen en patronen. We houden lang vast aan wat ons geleerd is. Dat is menselijk. Maar wat voorheen voldeed kan je nu in de weg zitten. In verandering heeft echter bijna niemand zin. Maar ontwikkeling is een ander verhaal. Dan ligt de nadruk op wat goed gaat. Dat begint met je ervan bewust te worden wat je leuk vindt. Wat je makkelijk afgaat. Wat jouw eigenzinnigheid bepaalt. Daar ligt je kracht. En daar start mijn bijdrage.

Ervaring

Begonnen als begeleider van pubers heb ik geleerd om met ‘eigenwijsheid’ om te gaan. Als voormalig docent in het onderwijs heb ik in de praktijk ervaren waar de valkuilen zitten. Maar ook waar de kansen liggen om beter contact te maken. En in welke volgorde: Eerst met jezelf en dan met de ander.
Op natuurlijke weg ben ik in steeds breder verband mijn ervaringen en inzichten gaan delen. Via trainingen, coaching, boeken en lezingen. Ik begeleid mensen en organisaties op het gebied van gedrag en communicatie. Daarnaast ben ik een veelgevraagd spreker op congressen. Ik schreef meerdere boeken over gedrag, relatie en communicatie. Opgeleid bij BGL& Partners en bij Phoenix Opleidingen ben ik gespecialiseerd in Transactionele Analyse, Systemisch werken, Positieve psychologie, Motiverende gespreksvoering en Lichaamswerk.

Partnerschap

Juist omdat vandaag de dag zoveel zo snel verandert is het zaak om naar elkaar te luisteren, vragen te stellen en de gevoeligheden boven tafel te krijgen. Dat lukt zoveel beter door je open op te stellen. Mezelf voorop. Mijn aanpak richt zich op het creëren van ingangen. In teamverband en/of individueel. Binnen het onderwijs of in welke sector of organisatie dan ook. Mensen zijn mensen. Oplossingen van bovenaf, van buitenaf, landen moeizaam. Pas als je uit jezelf tot een nieuw inzicht komt, vind je de motivatie om ernaar te handelen. Eigenaarschap is de sleutel.
Ik ben hierin graag jouw partner!

Wat anderen over mij zeggen: