“Alles wat bij een studentenleven komt kijken en de balans houden: voor de één makkelijker gezegd dan gedaan. Ik worstelde hiermee. Studeren in een nieuwe stad, nieuwe sociale contacten, een nieuwe woonomgeving: ik vond het maar veel. Door de gesprekken met Ingrid ben ik gaan inzien dat dit allemaal prima te combineren is zolang er een goede balans is. Daarnaast heb ik gemerkt dat er ook nog zoveel gevoelens en behoeften loskomen bij mijn leven als student. Dit uitspreken en voelen is ook iets waar ik bij Ingrid veel mee aan de slag ben. Ingrid heeft een luisterend oor en een warm hart. Ik voel mij prettig en op me gemak bij haar en ga met veel plezier naar onze afspraken. Ik heb veel bewondering voor haar manier van werken en ik hoop dat zij nog veel meer studenten kan helpen zoals ze bij mij doet”.

Sophie(19 jaar) studente HBO-V in Leiden.

Via via kwam ik bij Ingrid terecht. Ik had gehoord dat ze ook studenten coacht. Wat me aansprak was dat Ingrid weet waar ze het over heeft. Ze heeft zelf ook gestudeerd en is lid geweest van een studentenvereniging dus ze begrijpt mijn problemen. Het ging niet goed met mijn studie en ik vond het heel moeilijk om mijn studie met mijn studentenleven te combineren. Ik had het idee dat ik beiden maar half deed. Ingrid heeft me geleerd om weer structuur en routine in mijn leven te brengen. Vooral haar praktische benadering ( maken van een planning), humor en relativeringsvermogen hebben ervoor gezorgd dat ik mijn leven inmiddels op orde heb. M’n studie loopt lekker en heb genoeg tijd voor het studentenleven.

Michiel(23 jaar) student Rechten in Utrecht

“Als eerstejaars, in een nieuwe studentenstad, vond ik het studentenleven eerst heel erg wennen. Doordat ik in het begin geen vast huis had, wist ik niet of ik wel mijn plekje zou vinden hier. Ik had genoeg leuke mensen om mij heen: mijn studiegenoten en bij mijn studentenvereniging. Maar toch lukte het me niet om me thuis te voelen. Ingrid heeft mij heel erg geholpen, door echt naar mij te luisteren en mij uit te dagen om zelf de regie te nemen. Dus niet de omgeving te laten bepalen hoe ik mij voelde, maar zelf de leiding te nemen in dingen die ik écht wilde. Hierdoor heb ik het vertrouwen in mijzelf weer teruggekregen. Ingrid is een fijn en warm persoon bij wie ik echt alles kwijt kon”.

June(21 jaar) studente Technische Bestuurskunde in Delft.

Vanaf begin 2017 heb samengewerkt met Ingrid van Essen. Als leidinggevende van een aantal onderwijsteams was ik op zoek naar een teamtrainer/coach die ons kon helpen om vanuit de verbinding met de doelgroep (MBO studenten) een positieve stap te maken in de teamontwikkeling. Ingrid heeft dat op een uiterst professionele en prettige manier kunnen bewerkstelligen. De samenwerking met het team, de interactie waar ze steeds goed op inspeelde en de duidelijke kadering van theorie en praktijk was erg leerzaam. Ook de dagdelen waarbij er gebruik werd gemaakt van acteurs (veelal zelf student!) waren ontzettend leerzaam en goed aangesloten op onze dagelijkse praktijk.

De werkwijze waarbij er vanuit de theorie (wat is feedback?), hoe werkt dat in de klas?  En het oefenen met de acteurs gewerkt werd naar hoe wij als team zelf omgaan met feedback was goed opgebouwd en schepte veel vertrouwen. De werksfeer was daardoor snel erg open en positief.
Ik zou het teamcoachingstraject en/of de trainingen van Ingrid zeker aanbevelen!

Miriam CoevertOpleidingsmanager Horizon College Alkmaar

De afgelopen twee jaar heeft Ingrid mij gecoacht. Ik werk in het onderwijs en twee jaar geleden kreeg ik een meer coachende taak. Naast het overbrengen van kennis over het coachen van leerlingen, met name op het gebied van motivatie, heeft ze mij ook door middel van supervisie begeleid in het oppakken van mijn coach-rol. Omdat Ingrid zelf veel ervaring heeft in het onderwijs, doorvoelde ze mijn proces heel goed. Dit was voor mij echt een meerwaarde. Als er iets was waar ik tegenaan liep, dan begreep zij de situatie en konden we samen uitzoeken wat een goede volgende stap zou zijn.

Ingrid kan heel flexibel zijn in haar coaching, waardoor we in de supervisie aan de slag gingen met dat wat op dat moment van belang was. Soms waren dat ook ontwikkelingen voor mij persoonlijk, die mij professioneel beïnvloedden. Hierdoor kan ik zeggen dat ik de afgelopen jaren een enorme groei heb mogen doormaken, zowel als persoon als in mijn werk. Ingrid wist met veel aandacht, warmte, inlevingsvermogen én humor precies de juiste snaar te raken.

Anna EngelDecaan havo Coornhert Lyceum

Ruim twee jaar geleden heb ik Ingrid ontmoet. Zij was gevraagd om op onze school een aantal veranderingen en ontwikkelingen te begeleiden. Een belangrijk aspect was de collega-coaching en op dat gebied is onze samenwerking gestart.

Ik was al ruim 20 jaar werkzaam als docent. Het lesgeven gaf me te weinig voldoening en eigenlijk wilde ik al langere tijd wat anders doen, maar eerlijk gezegd durfde ik die stap niet te zetten. Ik was gewend de veilige, bekende weg te bewandelen, maar daar werd ik niet gelukkig van. Ik kreeg de mogelijkheid om collega’s te coachen. Om anderen goed te kunnen coachen, zou ik ook zelf eerst een persoonlijk coachingstraject moeten volgen. Een intensief en inspirerend traject met Ingrid volgde. Met Ingrid aan mijn zijde had ik de moed, de energie en de kracht om oprecht naar mijzelf te kijken. Ook naar de keuzes die ik had gemaakt, zowel professioneel als privé.

Ingrid heeft kennis van zaken, is empathisch, duidelijk en flexibel. Zij heeft mij het vertrouwen gegeven in mijzelf en door haar hulp heb ik stappen durven zetten. Na het opzetten en ontwikkelen van collega-coaching op school wist ik dat ik op de goede weg was. Ik was nu zover om echt te geloven in mijn leiderschapskwaliteiten. Ik heb nu de taak als teamleider en voel mij als een vis in het water. Ingrid heeft met mij meegelopen in mijn professionele en persoonlijke ontwikkeling en ze heeft dat fantastisch gedaan.

Hermien BroensTeamleider onderbouw SDL Vakcollege, Dordrecht

Ingrid heeft het vermogen om op een boeiende en vermakelijke manier te vertellen over haar ervaringen met pubers.

Tom W.Docent VO.

Ingrid van Essen is een zeer deskundige trainer en als coach een absolute onderwijsprofessional, “ door de wol geverfd”. Ik heb directe toepasbare handvatten gekregen die ik direct in de praktijk kon toepassen.

Joost WesselsDocent

“Ingrid streeft altijd naar het beste en is pas tevreden als alle deelnemers supertevreden zijn. Onze deelnemers evalueren bijeenkomsten onder leiding van Ingrid dan ook altijd (heel) positief”.

Ilona NoormanMedilex Onderwijs

“Ingrid is een empathische trainer die inspireert, leert en inzicht geeft.”

Corine LuttekenDocent